با ما همراه باشید

اتاق خبر

وقتی نور بلای جان مردم می‌شود

یک پژوهشگر آلودگی نوری با اشاره به اینکه شهرهای بزرگ ایران دچار آلودگی نوری هستند، از نبود برنامه جامع نورپردازی در فضاهای شهری انتقاد کرد.

ت شدن حواس رانندگان و گاه وقوع تصادفات می‌شود. همچنین به دلیل زاویه اشتباه پروژکتور بیلبوردها شاهد هدررفت شدید نور هستیم، درحالی‌که برای هر لحظه تابش نور هزینه‌های کلانی صرف می‌شود که از محل مالیات شهری تامین می شود. این موضوع زمانی اهمیت پیدا می کند که بدانیم در دنیای امروز بحث کاهش مصرف انرژی بسیار مورد توجه قرار دارد.

این پژوهشگر آلودگی نوری تاکید کرد: در فضاهای شهری مثل فواره‌ها و حوض‌ها و نورپردازی نمای ساختمان‌های مختلف به‌ویژه ساختمان‌های فرهنگی اعمال نظر سلیقه‌ای در حوزه نورپردازی وجود دارد و شهرداری‌ها به استانداردها و اصول نورپردازی پایبندی ندارند.

لطمات آلودگی نوری به سلامت شهروندان
میرزاخلیلی در بخش دیگر گفت‌وگو در مورد اثرات مخرب آلودگی نوری به سلامت شهروندان تصریح کرد: میزان نور زیاد باعث خدشه‌دار شدن ماهیت شب و برهم خوردن ساعات استراحت شهروندان می‌شود به طوری که به دلیل نور بالا در معابر و پارک‌ها و خیابان‌ها شهروندان رغبت کمتری به خواب پیدا می‌کنند. این وضعیت به سلامت شهروندان خدشه وارد می‌کند. اینها مواردی است که ناخودآگاه بر شهروند اثر می‌گذارد. استانداردهای مربوط به نور در دنیا مورد توجه قرار می‌گیرد و در کشور ما نیز مدیران شهری باید به جزییات این مسائل آگاه باشند.

گلوسوفوبیا یا ترس از سخنرانی و درمان آن
وی ادامه داد: انسان باید در تاریکی محض به خواب برود چون هرمون ملاتونین تنها در ساعات شب ترشح می‌شود. این هورمون وظیفه تنظیم چرخه طبیعی بدن را برعهده دارد که بر اساس آن چرخه خواب و بیداری، گرسنگی، عادت ماهانه زنان و سایر موارد تنظیم می‌شود. دقت داشته باشیم که اگر در اتاق خواب چراغی روشن باشد یا از طریق تیر چراغ برق یا پارک مجاور خانه نور وارد اتاق خواب شود، این موضوع باعث اختلال در ترشح هورمون ملاتونین می‌شود و فرد بعد از بیدار شدن احساس خستگی و کرختی می‌کند.

به گفته این کارشناس حوزه آلودگی نوری در شهرهای بزرگی مثل تهران و مشهد به دلیل نورپردازی‌های غلط شهری، میزان نور در اتاق خواب‌ها در شب به حدی بالاست که نه تنها اجسام دیده می‌شود بلکه گاه رنگ‌ها نیز قابل تشخیص هستند و این یعنی فاجعه. نور بالا در اتاق خواب و عدم ترشح ملاتونین، باعث بروز بسیاری از انواع سرطان‌ها می‌شود. این موضوع روی افرادی که در شغلشان شب بیداری دارند مور تحقیق قرار گرفته است.

این پژوهشگر آلودگی نوری در بخش پایانی گفت‌وگو با اشاره به اینکه به تازگی مستندی در مورد آلودگی نوری تولید شده است، گفت: برای اولین بار است که در مورد آلودگی نوری مستندی تهیه شده است. این مستند در روز چهارشنبه (۲۶ دی‌) در دانشکده فیزیک داشنگاه تهران اکران خواهد شد. این فیلم توسط خانه مستند انقلاب اسلامی تهیه شده و مسعود دهنوی کارگردان آن است. در این مستند آسمان شب داخل شهر تهران و بیرون شهر به تصویر کشیده و تفاوت‌های آن با آسمان کاروانسرای دیرگچین در حوالی ورامین بررسی شده است. تاریکی آسمان هنگام شب یکی از معیارهای اندازه‌گیری آلودگی نوری به حساب می‌آید.

ادامه مطلب
برای افزودن دیدگاه کلیک کنید

یک پاسخ بگذارید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد.