آنطور که شهروندان البرزی میگویند: اجرای طرح توزیع نان با استفاده از شبکه یکپارچه الکترونیکی در سال ۱۴۰۱ در ابتدا تفاوت جزئی با زمان قبل از اجرای آن داشت. اما پس از مدتی تغییر رویه کاری بسیاری از نانواییها با مشکلات جدیدی مانند فروش اجباری نان کنجدی با قیمت دلخواه به مردم و کمفروشی همراه […]
آنطور که شهروندان البرزی میگویند: اجرای طرح توزیع نان با استفاده از شبکه یکپارچه الکترونیکی در سال ۱۴۰۱ در ابتدا تفاوت جزئی با زمان قبل از اجرای آن داشت. اما پس از مدتی تغییر رویه کاری بسیاری از نانواییها با مشکلات جدیدی مانند فروش اجباری نان کنجدی با قیمت دلخواه به مردم و کمفروشی همراه شد.
اظهارات مردم و بررسیهای میدانی خبرنگاران ایرنا البر از آن حکایت دارد که ساز و کار نانواییها پس از اجرای طرح الکترونیکی توزیع نان به سمت پخت نانهای کنجدی و تحمیل این نوع نان به مردم سوق پیدا کرده است. بهطوریکه برخی نانواییهای سنگکی کمتر رغبتی به پخت نان ساده دارند و مشتریان نان ساده را در انتظار و صفهای طولانی قرار میدهند.
اینکه متقاضیان نان کنجدی در کمترین زمان ممکن با پرداخت هزینه بیشتر نانهای سفارشی دریافت میکنند و انتظار در صف برای مشتریان نان ساده طولانی است، به نگرانی و گلایه عمیق مردم از دستگاههای ناظر و متولی تبدیل شده است.
بسیاری از مشتریان نان ساده در نانواییهای سنگکی یا بربری میگویند که بارها الفاظ تند و رکیک بین آنان و شاطر نانواییهای کرج رد و بدل شده اما اینگونه دعواها هیچ مشکلی را حل نکرده است.
مردم میگویند که ابعاد و وزن نانهای ساده کاهش یافته. ضمن آنکه نانهای سنگک کنجدی اگرچه ابعادی دو برابر نان ساده دارند اما هر یک به تعداد پنج نان ساده در سامانه الکترونیکی یکپارچه محاسبه و بارگذاری میشوند.
به گفته برخی شهروندان کرجی، نظارت ضعیف متولیان و تصمیمگیران استانی سبب شده تا نانواییهای آرد یارانهبگیر به دلخواه به پخت و عرضه نان بپردازند و اندازه نانها روز به روز کوچکتر و کیفیت آنها هم کاهش یابد.
محسن اجباری، ساکن حسنآباد کرج، از جمله شهروندانی است که نسبت به کیفیت پخت و قیمت نان در بیشتر نانواییهای سطح شهر گلایه دارد و خواستار نظارت دستگاههای متولی است.
وی ادامه داد: گاهی برای خرید دو نان سنگک باید بیش از یک ساعت در صف نانوایی ماند که در این میان مشاجرات لفظی بین مشتریان و شاطر نانواها کم نیست.
اینگونه اظهارات و بیشتر موضوع تکراری در بین مشتریان نان کرج و سایر مناطق استان البرز است که البته خود شاطر نانواییها و حتی مسئولان به تخلفات و ریشههای مشکل اذعان دارند.
برخی شاطر نانوایان نیز میگویند که بهرغم افزایش قیمتها شامل هزینههای آب، برق، گاز، اجاره و سایر بخشها، طی سه سال گذشته نرخ نان تغییر نکرده و این امر سبب شده تا نانواییها به پخت نان کنجدی یا کمفروشی روی بیاورند.
یکی از شاطر نانوایان کرج به خبرنگار ایرنا گفت: به دلیل بالا رفتن هزینهها، نیروی کار بسیاری از نانواییهای بربری، تافتون و لواش کرج کاهش یافته و حتی کار در این نانواییها تکنفره شده است.
وی ادامه داد: کیفیت پایین آرد از دیگر مشکلاتی است که نانواییها با آن مواجه هستند؛ پخت نان کنجدی و تحمیل آن به مشتریان راهکاری برای کاهش مشکلات درآمدی نانوایان است.
سخنان این شاطر و سایر نانوایان نیز حکایت از آن دارد که این قشر هم از وضعیت درآمدی خود رضایت ندارند.
مدیرکل صنعت، معدن و تجارت استان البرز با بیان اینکه بازرسیهای مکرر کارشناسان این اداره کل، جهاد کشاورزی، اصناف و تعزیرات حکومتی موید تخلفات صنف نانواییهای استان است، گفت: برای کاهش این تخلفات باید قیمت نان به نرخ روز تغییر کند.
وی ادامه داد: از سه سال پیش تاکنون هیچ تغییری در قیمت نان لحاظ نشده و این موضوع به دولت سیزدهم و دولت کنونی برمیگردد؛ از سال ۱۴۰۰ تا چندی پیش هیچ ابلاغی در خصوص تغییر قیمت نان نداشتهایم؛ به تازگی افزایش ۲۵ درصدی ابلاغ شده است.
مدیرکل صنعت، معدن و تجارت البرز بیان کرد: آنچه مشکل نانواییها را برطرف میکند، محاسبه دقیق هزینهها است؛ به طور مثال اکنون نرخ نان بربری ساده ۱۸ هزار ریال است که با احتساب هزینهها باید ۱۰۰ تا ۱۱۰ درصد افزایش یابد.
انصاری بیان کرد: افزایش ۲۵ درصدی قیمت نان مشکلی از نانواییها برطرف نمیکند و همه اعضای کارگروه آرد و نان استان البرز میدانند که وضعیت نان با نرخ کنونی تغییر نمیکند و باید فکر اساسی کرد که هم مردم و هم نانواییها رضایت داشته باشند.
وی گفت: پیشنهاد ما در کارگروه آرد و نان البرز این بود که مشابه استان تهران عمل کنیم؛ تهران مصوبه خاصی داشت که فراتر از ۲۵ درصد بود یعنی قیمت نان ۵۰ درصد افزایش اعمال شده اما در البرز این پیشنهاد پذیرفته نشد؛ اگر موافقت کنند و نرخ جدید ابلاغ شود، آن وقت فضا برای بازرسی و برخوردهای جدیتر فراهم میشود.
مدیرکل صنعت، معدن و تجارت البرز ادامه داد: برخی شکایتها از نانواییها بهجا نیست چرا که از ۲ هزار و ۶۰ نانوایی استان البرز حدود ۳۰۰ واحد آنها آزادپز هستند که در تدوین قیمت تابع قیمتهای مصوب نیستند و میتوانند قیمتهای خود را داشته باشند.
ارجاع پرونده یک هزار و ۴۷۵ نانوایی متخلف به تعزیرات حکومتی
براساس گزارش اداره کل تعزیرات حکومتی البرز، پرونده یک هزار و ۴۷۵ نانوایی متخلف طی سال جاری در این استان برای رسیدگی به تعزیرات حکومتی ارجاع شد؛ از مجموع این پروندههای تخلف، ۷۹۰ مورد آن منجر به محکومیت شده است.
این واحدهای متخلف در بازدید روسای شعب سیار تعزیرات حکومتی، بازرسان اداره کل صنعت، معدن و تجارت، جهاد کشاورزی و اتاق اصناف استان شناسایی شدند؛ بیشترین تخلفات مربوط به کمفروشی، گرانفروشی، عرضه خارج از شبکه و عدم رعایت ساعات مصوب پخت نان بوده است.
این گزارش تعزیرات حکومتی البرز میافزاید که با توجه به تخلفات فراوان در سطح نانوایان و نارضایتی مردم از برخی واحدهای صنفی نانوایی به دلیل کاهش ساعات پخت، تعطیلیهای خودسرانه و کمفروشی، طرح تشدید نظارت بر این بخش به صورت ویژه اجرا شده است.
این مطلب بدون برچسب می باشد.