اعضای دولت باراک اوباما رئیس جمهوری سابق آمریکا از خروج دونالد ترامپ از برجام انتقاد کرده و نسبت به تبعات آن هشدار دادند. ، ‘جو بایدن’ معاون اوباما در بیانیه ای تصمیم ترامپ را یک «اشتباه عمیق» و «بحرانی غیرضروری» خواند و افزود که این اقدام رئیس جمهوری، آمریکا را در «مسیر تصادم» با نزدیک […]
، ‘جو بایدن’ معاون اوباما در بیانیه ای تصمیم ترامپ را یک «اشتباه عمیق» و «بحرانی غیرضروری» خواند و افزود که این اقدام رئیس جمهوری، آمریکا را در «مسیر تصادم» با نزدیک ترین شرکای واشنگتن قرار می دهد.
وی همچنین گفت که صحبت از یک «توافق بهتر» توهم است.
جان کری وزیر امور خارجه دولت سابق آمریکا نیز در بیانیه ای اعلام کرد: تصمیم امروز امنیت ما را تضعیف می کند و عهد آمریکا را می شکند، ما را در میان متحدان اروپایی منزوی می کند.
وی هشدار داد: این اقدام همچنین به توان دولت های آینده برای بستن توافقنامه های بین المللی لطمه می زند.
کری افزود: این تصمیم به جای آنکه راهکارهای بی سابقه ای برای راستی آزمایی در زمینه عدم اشاعه هسته ای ایجاد کند، چنین مسائلی را به کناری می نهد و ما را به جایی برمی گرداند که چند سال پیش بودیم.
وی سپس در مصاحبه با شبکه ام.اس.ان.بی.سی گفت: در واقع، رئیس جمهوری به طور یکجانبه توافقی چندجانبه را نقض کرده است.
«جان برنان» مدیر آژانس اطلاعات مرکزی آمریکا (سیا) در دولت اوباما هم تصمیم ترامپ را «تهدیدی علیه امنیت ملی» این کشور خواند.
برنان که همواره به طور علنی از ترامپ انتقاد کرده است، در توییتی نوشت که تصمیم رئیس جمهوری آمریکا در مورد برجام موقعیت دولت فعلی این کشور را در مذاکرات هسته ای احتمالی با کره شمالی تضعیف خواهد کرد.
وی گفت: ترامپ امروز هم در مورد برنامه هسته ای ایران دروغ گفت و هم اینکه اعتماد جهانی به تعهدات آمریکا را تضعیف کرد. وی ما را در میان نزدیک ترین متحدان تضعیف کرد.
برنان افزود که این اقدام «بهانه بیشتری به کره شمالی می دهد که سلاح های هسته ای خود را نگه دارد.»
وی تصریح کرد: این دیوانگی خطری برای امنیت ملی ماست.
برجام در سال 2015 و هنگامی که دولت اوباما هنوز بر سر کار بود، امضا شد.
ترامپ سه شنبه شب خروج آمریکا از توافق هسته ای ایران و 1+5 و بازگرداندن تحریم ها علیه جمهوری اسلامی را اعلام کرد.
رژیم صهیونیستی، عربستان ، امارات و بحرین در اقدامی هماهنگ اولین کشورهایی بودند که از اقدام ترامپ حمایت کردند.
اما اتحادیه اروپا، انگلیس، فرانسه و آلمان اعلام کردند که در برجام باقی خواهند ماند. تصمیم ترامپ برای خروج از برجام با مخالفت روسیه و چین نیز روبرو شده است.
حجت الاسلام و المسلمین حسن روحانی رییس جمهوری اسلامی ایران در واکنش به اقدام ترامپ، اعلام کرد که تهران به همکاری های خود با 5 کشور باقیمانده در توافقنامه ادامه خواهد داد و چنانچه از منافع برجام منتفع نشود، تصمیم مقتضی را خواهد گرفت.